‘We zagen deze bulthaup-keuken bij bulthaup Nijmegen in de toonzaal en zagen direct het wauw-effect van de donkere, matte houtlook en het metallic kookeiland ervoor. Dat krijgt door de lichtval steeds een andere gloed: van mosgroen tot een gouden glans. Maar hoe gecharmeerd we er ook meteen van waren, het moest vooral ook een praktische keuken zijn om in te werken.’
En dat is hij, concluderen Marja en Vincent over hun zeer ruimtelijke bulthaup-keuken. ‘We hebben dit huis, dat van 1923 is, helemaal gestript en nieuw ingericht. Daarbij hebben we één open geheel gecreëerd. We waren een beetje bang dat je bij wijze van spreken alle kruimels zou zien liggen vanuit de woonkamer, maar dat is helemaal niet zo door de positie van het eiland. De keukenindeling is juist super praktisch. En heel interactief, omdat je tijdens het koken de kamer inkijkt. We kunnen niets opnoemen dat we nu anders zouden doen.’
Stopcontact op kookeiland
Het is een moderne keuken, in de typerende strakke bulthaup-stijl en met de metallic look van het kookschiereiland als onmiskenbare blikvanger. Met opvallende, stoere grepen aan de laden, met een extra stopcontact op het blad (‘dat gebruiken we heel veel voor de keukenapparaten, we zijn zó blij dat we dat hebben!’), met een inductieplaat met geïntegreerde afzuiging en met een Quooker (‘we wilden geen lelijke waterkoker meer in deze keuken’).
Miele keukenapparatuur
Voor de keukenapparatuur lieten ze zich uitgebreid voorlichten in het Miele Experience Center om bewuste keuzes te maken: een bakoven met warmhoudlade eronder, een combi-stoomoven met vacumeerlade (‘de ovens zijn héél makkelijk in het gebruik’) en de afwasmachine en koelkast beide met een greeploos ‘knock knock’-systeem.
Vaatwasser op hoogte
‘De koelkast zit rechts in de hoge wand, helemaal tot boven’, vertelt Marja. ‘Dat kon goed, omdat we allebei vrij lang zijn. Daarom wilden we ook de vaatwasser op hoogte, dat hadden we in onze vorige keuken ook al. Toch hebben we er even over getwijfeld, omdat we daarmee wel het lijnenspel op de wand doorbreken en dat is eigenlijk niet waarvoor bulthaup staat natuurlijk. Maar uiteindelijk hebben we de knoop toch doorgehakt, omdat we bovenal fijn willen werken in de keuken.’